Jesteś tutaj: OLEJ Z KRYLA Kwasy OMEGA 3

Kwasy OMEGA 3

niezbędne i niezastąpione

Omega-3 to niezastąpione długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie są wytwarzane przez organizm ludzki, dlatego musimy je regularnie spożywać z pożywieniem przez całe życie.

Należy wziąć pod uwagę, że kwasy tłuszczowe omega-3 są głównym składnikiem tworzącym błony komórkowe organizmu, są więc kluczowe w regeneracji nowych komórek i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania prawie wszystkich naszych narządów.

Niestety, na naszej szerokości geograficznej codzienna dieta zazwyczaj nie zapewnia nam wystarczającej ilości kwasów omega-3. Dlatego dla zapewnienia zdrowego i silnego organizmu w każdym wieku zaleca się dodatkowo przyjmować kwasy tłuszczowe omega-3 - wraz z suplementami diety.

Kwasy tłuszczowe omega-3 były niezbędnym składnikiem odżywczym od samego początku istnienia ludzkości. Stosunek niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w diecie prymitywnych mężczyzn wynosił 1: 1. Dziś stosunek ten wynosi 10:1, ponieważ udział produktów zawierających omega-6 - oleje roślinne, mięso, zboża - znacznie wzrósł w naszej diecie, natomiast zmniejszyła się ilość produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Ta wyraźna nierównowaga pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, która jest przyczyną wielu dolegliwości, jest kolejnym ważnym argumentem za tym, że zaleca się dodatkowo spożywanie kwasów omega-3.

POTENCJALNE OBJAWY NIEDOBORU OMEGA-3 W CIAŁU LUDZKIM:

  • sucha skóra;
  • gęsia skórka na ramionach;
  • popękana skóra na opuszkach palców;
  • łupież;
  • matowy kolor paznokci;
  • wolno rosnące paznokcie;
  • suche oczy;
  • uczucie suchości w ustach;
  • pragnienie tłustych potraw;
  • sztywne lub bolesne stawy.

FOSFOLIPIDY MORSKIE

Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w oleju z kryla występują w postaci fosfolipidów morskich (w przeciwieństwie do oleju rybnego, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 w postaci trójglicerydów). To sprawia, że olej z kryla jest źródłem łatwo rozpoznawalnych i wchłanianych przez komórki ludzkiego organizmu kwasów omega-3.

Fosfolipidy są głównym składnikiem błon komórkowych istot żywych, dzięki czemu mają one płynną, elastyczną strukturę, otrzymują niezbędne składniki odżywcze i wydalają odpady. Stanowią główny element błon komórkowych, ponieważ ich cząsteczki mają zarówno część wchłaniającą wodę (hydrofilową), jak i absorbującą olej i odpychającą wodę (hydrofobową).