Jesteś tutaj: OLEJ Z KRYLA SUPERBAKrill™

SUPERBAKrill - moc maleńkiego kryla

KRYL jest jedną z największych biomas na naszej planecie. Ten maleńki skorupiak, obecny we wszystkich oceanach, zajmuje istotną pozycję w morskim łańcuchu pokarmowym. Przez miliony lat ewolucji bioaktywne składniki i cząsteczki kryla podtrzymywały różnorodne gatunki Natury.

Większość światowej populacji ma niedobór kwasów omega-3, podczas gdy trzy z czterech głównych typów chorób niezakaźnych (NCD) są związane z niedoborem omega-3. W Aker BioMarine opracowano składniki na bazie kryla, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, dostarczając na rynek około 1,6 miliarda dziennych dawek Superba Krill rocznie i poprawiając zdrowie milionów ludzi.

Połowy kryla antarktycznego są jednym z najbardziej zrównoważonych połowów na świecie. Wyróżniają się również niemal zerowymi przyłowami, w pełni przejrzystymi operacjami i certyfikacją Marine Stewardship Council (MSC), najwyższym standardem zrównoważonego rybołówstwa. Przez sześć lat z rzędu połowy kryla otrzymywały ocenę "A" od Sustainable Fishery Partnership jako jedyne na świecie połowy redukcyjne z biomasą, która jest oceniana jako "w bardzo dobrym stanie".

Mniej więcej tej samej wielkości co przeciętny spinacz do papieru, kryl antarktyczny spędza większość swojego życia żywiąc się mikroskopijnymi glonami i odgrywa kluczową rolę w ekosystemie oceanicznym, będąc integralną częścią przetrwania wielu gatunków morskich. Kryl jest obecny w większości oceanów na całym świecie, jednak gromadzi się w ogromnych rojach na Antarktydzie, aby żywić się mikroskopijnymi glonami. Umożliwia to zbieranie tego potężnego i bogatego w składniki odżywcze małego skorupiaka. Życie w dziewiczych i nieskażonych wodach Oceanu Południowego oznacza, że kryl antarktyczny jest praktycznie wolny od zanieczyszczeń i toksyn środowiskowych.

  • Kryl to małe skorupiaki z rzędu Euphausiacea i występują we wszystkich oceanach świata. Nazwa kryl pochodzi od norweskiego słowa kryl, oznaczającego "mały narybek ryb", który jest również często przypisywany gatunkom ryb.
  • Kryl jest uważany za ważne połączenie na poziomie troficznym - w pobliżu dna łańcucha pokarmowego - ponieważ żywi się fitoplanktonem i (w mniejszym stopniu) zooplanktonem, przekształcając je w formę odpowiednią dla wielu większych zwierząt, dla których kryl stanowi największą część ich diety.
  • W Oceanie Południowym jeden gatunek, kryl antarktyczny, Euphausia superba, stanowi szacunkową biomasę około 379 000 000 ton, co czyni go jednym z gatunków o największej całkowitej biomasie.
  • Z tego ponad połowa jest spożywana przez wieloryby, foki, pingwiny, kałamarnicę i ryby każdego roku i jest zastępowana przez wzrost i rozmnażanie. Większość gatunków kryla wykazuje duże dzienne migracje pionowe, zapewniając w ten sposób pożywienie drapieżnikom w pobliżu powierzchni w nocy i w głębszych wodach w ciągu dnia.

 LEPSZE DOŚWIADCZENIA DLA KONSUMENTÓW

 

Kapsułki łatwe do połknięcia

Fosfolipidy sprawiają, że kwasy omega-3 oleju z kryla są bardziej wydajne biologicznie i stabilne. Pozwala to na mniejsze kapsułki, które są łatwiejsze do połknięcia.

Brak rybiego posmaku

Kwasy omega-3 związane z fosfolipidami oleju z kryla dobrze mieszają się z zawartością żołądka, zapobiegając rybiemu posmakowi i innym nieprzyjemnym problemom trawiennym.

Bio-wydajne

Kwasy omega-3 i cholina związane z fosfolipidami są skuteczniej włączane do komórek organizmu i ważnych narządów.