Jesteś tutaj: Badania & Opinie SPOŻYWANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH DHA PODCZAS CIĄŻY POPRAWIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY DZIECKA W PIERWSZYCH MIESIĄCACH ŻYCIA

SPOŻYWANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH DHA PODCZAS CIĄŻY POPRAWIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY DZIECKA W PIERWSZYCH MIESIĄCACH ŻYCIA

Powszechnie wiadomo, że nawyki żywieniowe matki w czasie ciąży mogą mieć wpływ na funkcjonowanie komórek odpornościowych dziecka.

Podwójnie ślepe, randomizowane badanie kontrolowane placebo, w którym wzięło udział prawie 1000 kobiet, wykazało, że dzieci, których matki przyjmowały 400 mg niezbędnego kwasu dokozaheksaenowego DHA dziennie w czasie ciąży, chorowały na kaszel o 26% rzadziej, a nieżyt nosa o 20% rzadziej niż inne. Niemowlęta, które zachorowały, wykazywały znacznie mniej nasilone objawy, a także choroba trwała krócej.

Publikacja badawcza: Imhoff-Kunsch B et al. Suplementacja kwasu dokozaheksaenowego w okresie prenatalnym i chorobowość niemowląt: randomizowane badanie kontrolowane. Pediatria. Wrzesień 2011; 128 (3).