Jesteś tutaj: Badania & Opinie ROLA EPA I DHA W ROZWOJU UKŁADU NERWOWEGO

ROLA EPA I DHA W ROZWOJU UKŁADU NERWOWEGO

Kwasy tłuszczowe Omega-3, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHS) to jedne z niewielu składników odżywczych, których ilość w mleku matki w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania matki.

Im więcej EPA i DHA matka spożywa podczas ciąży i karmienia piersią, tym więcej znajduje się ich w mleku matki. Te kwasy tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka, który jest niezwykle szybki w pierwszym roku życia dziecka. Masa mózgu dziecka w pierwszym roku życia wzrasta prawie trzykrotnie: z 350 gramów przy urodzeniu do około 925 gramów w wieku pierwszego roku życia 1; 2. Badania pokazują, że dzieci urodzone przez matki z wyższym stężeniem DHA w organizmie mogą lepiej się skoncentrować w wieku dwóch lat. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy te dzieci rozwijały się szybciej niż dzieci urodzone przez matki z niskim stężeniem DHA w próbkach krwi pobranych z pępowiny 3.

  1. Nishimura RY i in. Spożycie w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w późnej ciąży wpływa na skład kwasów tłuszczowych w dojrzałym mleku matki. Czerwiec 2014; 30 (6): 685-9.
  2.  Innis SM. Wpływ diety matki na skład mleka matki i rozwój neurologiczny niemowląt. Jestem J Clin Nutr. Marzec 2014; 99 (3): 734S-41S.
  3. Greenberg A. J., Bell J. S., Wendy Van Ausdal. Suplementacja kwasów tłuszczowych Omega - 3 w czasie ciąży // http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/pdf/RIOG001004_0162.pdf (sk.28.05.2013.)