Jesteś tutaj: Badania & Opinie FOSFOLIPIDY: OLEJ Z KRYLA PODNOSI INDEKS OMEGA-3 SZYBCIEJ NIŻ OLEJ RYBNY

FOSFOLIPIDY: OLEJ Z KRYLA PODNOSI INDEKS OMEGA-3 SZYBCIEJ NIŻ OLEJ RYBNY

Fosfolipidy tworzące kwasy omega-3 w oleju z kryla pomagają w lepszej integracji komórkowej i wykorzystaniu EPA i DHA w organizmie. W szczególności pomagają w włączeniu EPA i DHA do błon czerwonych krwinek, co jest skorelowane z poziomem EPA i DHA w sercu (1-3).

Badanie przeprowadzone przez Ramprasath et al. 2013 (4) wykazało, że gdy podobne ilości EPA i DHA zostały podane jako olej z kryla lub olej rybny 24 uczestnikom zdrowotnym w 4-tygodniowym badaniu krzyżowym, olej z kryla znacznie zwiększył poziom kwasów tłuszczowych omega 3 we krwi, a w konsekwencji indeks Omega-3. Zmiana ta była dwukrotnie większa po suplementacji olejem z kryla w porównaniu z olejem rybim (4).

Fosfolipidy są głównym składnikiem transportera kwasów omega-3 (EPA i DHA) przez barierę krew-mózg. DHA jest szczególnie ważne dla utrzymania funkcjonowania i struktury mózgu na wszystkich etapach życia i stanowi około 40% wszystkich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (długołańcuchowych PUFA) w mózgu. Badania przedkliniczne wykazały, że kwasy omega 3 (w szczególności DHA) dostarczane z fosfolipidami mogą prowadzić do wyższych poziomów inkorporacji omega-3 w mózgu (5,6). Trwają ekscytujące badania w tej dziedzinie, aby zbadać, w jaki sposób może to wpłynąć na funkcjonowanie mózgu i utrzymanie zdrowego mózgu.

W 2014 roku Aker BioMarine przeprowadził badanie na 300 osobach z wysokim poziomem trójglicerydów, ważnym markerem ryzyka CVD. Badanie, opublikowane w Nutrition Research, wykazało, że suplementacja olejem z kryla wiązała się z 10% redukcją poziomu trójglicerydów. EPA i DHA w oleju z kryla mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka problemów zdrowotnych związanych z układem kardiologicznym (7). Fosfolipidy są kluczowym formatem dostarczania tych zdrowych dla serca kwasów omega-3 do komórek, które ich potrzebują.

  1. Harris, W.S. and C. Von Schacky, The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Prev Med, 2004. 39(1): p. 212-20.
  2. Metcalf, R.G., et al., Relation between blood and atrial fatty acids in patients undergoing cardiac bypass surgery. The American journal of clinical nutrition, 2010. 91(3): p. 528-34.
  3. Metcalf, R.G., et al., Effects of fish-oil supplementation on myocardial fatty acids in humans. The American journal of clinical nutrition, 2007. 85(5): p. 1222-8.
  4. Ramprasath, V.R., et al., Enhanced increase of omega-3 index in healthy individuals with response to 4-week n-3 fatty acid supplementation from krill oil versus fish oil. Lipids Health Dis, 2013. 12(1): p. 178.
  5. Graf, B.A., et al., Age dependent incorporation of 14C-DHA into rat brain and body tissues after dosing various 14C-DHA-esters. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2010. 83(2): p. 89-96.
  6. Liu, L., et al., Higher efficacy of dietary DHA provided as a phospholipid than as a triglyceride for brain DHA accretion in neonatal piglets. J Lipid Res, 2014. 55(3): p. 531-9.
  7. Berge K, Musa-Veloso K, Harwood M, Hoem N, Burri L. Krill oil supplementation lowers serum triglycerides without increasing low-density lipoprotein cholesterol in adults with borderline high or high triglyceride levels. Nutrition research. 2014 Feb 1;34(2):126-33.